Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2016-02-01 13:10:00

Hoe snel kan een vaccin tegen het zikavirus beschikbaar zijn?

Gemiddelde leestijd 2.5 minuut Door Rick Nibte op 1 februari 2016

Bij de uitbraak van een virus is altijd de hamvraag hoe snel er een vaccin beschikbaar kan zijn. In de Volkskrant las ik dat er nog voor het eind van dit jaar een vaccin zou kunnen zijn tegen het zika-virus. Wetenschappers uit de Verenigde Staten en Canada werken daar nu hard aan. Dat is goed nieuws.

Uitbraak virus
WHO-directeur Margaret Chan gaf aan dat er met betrekking tot zika geen reden is tot paniek: 'Het is geen ebola.' Het virus wordt overgedragen door een beet van een besmette mug. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen. Toch doet de berichtgeving over zika me wel denken aan de uitbraak van het ebola-virus. Net als bij ebola zorgt ook de uitbraak van het zikavirus ervoor dat de ontwikkeling van een vaccin in een stroomversnelling komt.

Met man en macht werken aan een vaccin
Men verwacht dat in augustus of september het vaccin tegen zika al op mensen getest kan worden (afhankelijk van de Amerikaanse toezichthouder). Een maand later zou het klaar kunnen zijn voor noodgevallen. Op dit moment worden er al dierproeven gedaan. De Amerikaanse gezondheidsorganisatie NIH meldde eerder het bestaan van twee mogelijke vaccins, maar hiermee zouden eind dit jaar slechts klinische proeven worden gedaan. Ook bij het Butantan Institute in Brazilië zegt men met man en macht te werken aan een vaccin. Dit willen ze binnen drie tot vijf jaar op de markt brengen.

In kort tijdsbestek medicijnen nodig
Om de verspreiding van een virus zo snel mogelijk een halt toe te roepen, zijn uiteraard in een zo kort mogelijk tijdsbestek medicijnen nodig. Hoe krijgt de farmaceutische industrie deze nieuwe medicijnen snel op de markt? In de praktijk zie ik dat farmaceuten in de onderzoeksfase steeds vaker een beroep doen op single-use productiesystemen. Single-use technologie wordt ook ingezet om snel achter elkaar nieuwe productieruns te draaien.

Productiesystemen voor eenmalig gebruik
Door gebruik te maken van productiesystemen voor eenmalig gebruik, beperken farmaceutische bedrijven de kans op besmetting en beïnvloeding van het resultaat door contaminatie. Single-use producten worden immers na een batch vervangen in plaats hergebruikt. Uitgebreide en kostbare reinigingsprocedures zijn hierdoor overbodig. Dit alles maakt single-use systemen ideaal in noodsituaties zoals bij het uitbreken van een epidemie.

Met aseptische single-use processystemen kunnen farmaceutische bedrijven een medicijn dus snel introduceren tegen zo laag mogelijke kosten.

Rick Nibte (Twitter @Rnibte)

Rick Nibte Specialist Single-use

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs