Zo aan het begin van het jaar is een mooi moment om bekijken welke trends er in de biofarmaceutische industrie waren in 2024 en vooruitblikken op welke zich naar verwachting verder door zullen zetten in het nieuwe jaar.
Cel- en gentherapie
De afgelopen jaren zie ik dat er steeds meer op cel- en gentherapieën wordt ingezet. Hiermee kunnen behandelingen voor specifieke (groepen) patiënten ontwikkeld worden die beter aanslaan en minder bijwerkingen geven. Vooral binnen de oncologie en immunologie wordt veel gebruik gemaakt van cell & gene, aangezien hier grote subgroepen van patiënten te vinden zijn die baat hebben bij een specifiek afgestemd middel. Dit kan zowel ter preventie als behandeling zijn. Bij Hitma zijn we regelmatig bezig met processen binnen de cel- en gentherapie, waardoor we de juiste oplossingen en materialen kunnen adviseren per proces.
Cel- & gentherapieën zijn echter wel kostenintensief, omdat er veel investeringen in onderzoek en ontwikkeling (O&O) nodig zijn. Therapieën komen pas na lange testfases op de markt, waarbij veel potentiële kandidaten onderweg afvallen vanwege tegenvallende resultaten. Dit maakt O&O een duur proces, hoewel noodzakelijk om verder te komen.
Artificial intelligence
Een andere trend die steeds meer tractie krijgt is artificial intelligence (AI). AI-tools hebben een grote rekenkracht en kunnen daarmee bijvoorbeeld simulaties sneller en/of uitgebreider uitvoeren. Zo kunnen ze binnen de productie van behandelingen ingezet worden om goede kandidaten te selecteren zodat alleen de meest veelbelovende kandidaten het proces van klinische proeven ingaan. Ook kunnen ze interacties tussen moleculen voorspellen zodat bijwerkingen al vroeg gedetecteerd en ondervangen kunnen worden. Dit alles kan het proces van O&O verbeteren én versnellen, daarmee bijdragend aan reductie van kosten. Daarnaast kan AI ook worden ingezet voor de ontwikkeling van andere precisiemedicatie. Grote datasets met vele patiënten kunnen relatief snel doorzocht worden op een gemeenschappelijke eigenschap in specifieke groepen waar een potentieel medicijn op kan aangrijpen. Ook kunnen op deze manier aangrijpingspunten voor behandelingen tegen zeldzame ziektes beter opgespoord worden.
Regulatie
Door deze verschuiving naar meer innovatieve therapieën zullen de regels zich hier langzaam op aan gaan passen. Nu al streven de Amerikaanse en Europese toezichthouders FDA en EMA ernaar om hun regelgeving beter aan te laten sluiten op de snelle technologische veranderingen die er gaande zijn. Wel is er nog veel onzekerheid door alle veranderingen in de geopolitieke situatie in de wereld met bijbehorende mogelijke aanpassingen in de regelgeving. Hierdoor is het versterken van de toeleveringsketen een stuk belangrijker geworden. Tekorten of blokkades van materialen kunnen grote gevolgen hebben voor de productie en moeten daarom zoveel mogelijk voorkomen worden. Meer spreiding van productie over diverse landen of zelfs continenten en flexibiliteit in productieketens zijn van belang om deze volatiliteit op te vangen. Bij Hitma kunnen we je adviseren bij het opzetten van een goede toeleveringsketen doordat we diverse leveranciers en producten hebben.
Duurzaamheid
Dezelfde flexibiliteit zal ook nodig zijn omdat er meer regelgeving valt te verwachten op het gebied van duurzaamheid. Zowel vanuit de overheid, de maatschappij als ook vanuit bedrijven zelf (of hun aandeelhouders) klinkt er de wens om minder vervuilend te worden. Hier valt nog veel winst in te behalen door beter te letten op het duurzaam produceren van materialen en al het afval dat hierbij geproduceerd wordt te reduceren. Zoals eerder beschreven kan AI hier ook aan bijdragen door het beter voorspellen van kandidaten voor werkzame bestanddelen die de uiteindelijke klinische proeven ingaan, waardoor uiteindelijk minder proeven nodig zijn.
Daarnaast kunnen bepaalde ernstige gevolgen van klimaatverandering van invloed zijn op de beschikbaarheid en toevoer van materialen. Focus op duurzaamheid is dus niet alleen een van boven opgelegde, noodzakelijke investering, maar ook een weg naar een robuustere en kostenbesparende bedrijfsvoering op de lange termijn.
Bij Hitma proberen we altijd bewust te handelen door bijvoorbeeld op beurzen met balies van gerecycled karton te werken. Verder kunnen single-use producten voor bepaalde processen een duurzamer alternatief zijn voor RVS. Daarnaast hebben wij het Hitma circulair programma opgezet met een retour- en recycleservice voor ongebruikte componenten. Interesse hierin of in onze andere oplossingen? Neem dan contact met ons op!