Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2016-04-09 10:12:00

We mogen trots zijn op de nieuwe biotech-trainingsfaciliteit in Leiden

Gemiddelde leestijd 3.5 minuut Door Rick Nibte op 9 april 2016

Op het Bio Science Park in Leiden beschikken ze sinds kort over een Biotech-trainingsfaciliteit voor werknemers in de (bio-)farmaceutische industrie. Afgelopen week bezochten we de unieke trainingslocatie en we keken onze ogen uit.

Van handen naar hoofd
Dit trainingscentrum voor farmaceutische bedrijven, universiteiten, apotheken en ziekenhuizen werd op 8 februari jongstleden geopend door minister Kamp van Economische Zaken. Het idee voor de trainingslocatie ontstond in 2009 bij Nettie Buitelaar, directeur van de Leiden Bio Science Park foundation. Ze had een proeffabriek bezocht waar vmbo’ers en mbo’ers anders leerden werken. Niet van hun hoofd naar hun handen, maar van hun handen naar hun hoofd. Buitelaar vroeg zich af of het mogelijk was ook zo’n soort praktijklocatie op te zetten voor farmaceutische opleidingen en bedrijven.

Goed initiatief
Het bleek een goed initiatief. Voor bedrijven in de life sciences-sector is het niet eenvoudig goed opgeleid personeel te vinden. Daar kunnen we bij Hitma over meepraten. Dit tekort zal naar verwachting de komende jaren toenemen als de vele innovaties, die zich nu nog in de researchfase bevinden, in productie worden genomen. Het is dus een goede zaak als het aantal opleidingsmogelijkheden wordt uitgebreid. In deze Biotech-trainingsfaciliteit worden werknemers en studenten getraind in het werken met state-of-the-art apparatuur en materialen onder GMP-condities (Good Manufacturing Practice). Het gebouw biedt plek aan ongeveer 60 studenten en medewerkers.

Rondleiding
Tijdens de rondleiding namen we een kijkje in de diverse laboratoria, de stofvrije ruimten en de volledig ingerichte technische ruimte. Er werd ons verteld dat in Europa alleen Ierland over een vergelijkbare faciliteit beschikt. Best bijzonder dus dat we zo’n trainingslocatie in Nederland hebben. Daar mogen we trots op zijn.

Kosten besparen, risico’s verminderen en tijd winnen
Het trainingscentrum wordt dus ingezet voor praktijklessen voor studenten, maar is ook heel nuttig voor werknemers in de (bio)farmaceutische industrie. Door training kunnen problemen in het productieproces worden voorkomen die nadelige gevolgen hebben voor de levertijd en kosten van medicijnen. Het centrum draagt daarmee bij aan de betaalbaarheid, betrouwbaarheid van levering en de veiligheid van medicijnen. Voor ons als ambassadeurs van single-use technologie in life sciences klinkt dat natuurlijk als muziek in de oren. Met disposable componenten en systemen kan men in ultrapure processen immers ook kosten besparen, risico’s verminderen en tijd winnen.

Succesvol kenniscluster
Het trainingscentrum is een belangrijke aanwinst voor de farmaceutische sector. Nederlandse bedrijven (startups, gevestigde bedrijven en onderzoeksinstellingen) zijn erg in trek bij buitenlandse farmaceuten. Met ongeveer 90 life sciences bedrijven, vooraanstaande onderzoeksinstellingen en opleidingen, behoort het Leiden Bio Science Park tot de 5 meest succesvolle Europese kennisclusters en staat het 9e op de wereldranglijst van medicijnontwikkeling.Op onderzoekgebied behoort Nederland bij de internationale top. Om deze vooraanstaande positie te behouden en zelfs te versterken, heeft het kabinet de sector life sciences aangewezen als topsector. De realisatie van de Biotech Training Facility in Leiden is daar een mooi resultaat van.

Rick Nibte Specialist Single-use

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs