Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2025-04-24 09:00:00

Het vlees van de toekomst smaakt naar meer single-use assemblies

Gemiddelde leestijd 3 minuut Door Amy van der Heide op 24 april 2025

De eiwittransitie zorgt voor een efficiënter, duurzamer, veiliger, gezonder en diervriendelijker voedselsysteem met nieuwe verdienmodellen. De overheid, universiteiten, hogescholen, stichtingen en bedrijven werken volop samen om de verschuiving naar nieuwe soorten eiwitten aan te moedigen. Dat gebeurt onder andere met de ontwikkeling van nieuwe eiwitbronnen en efficiëntere productiesystemen.

De verschuiving naar cellulaire agricultuur begin ik ook op commercieel niveau te merken. Vorig jaar vonden al de eerste proverijen met kweekvlees plaats in Nederland. Bedrijven zoals Meatable en Mosa Meat hebben grote investeringen gekregen om de productie van vlees op een dier- en planeetvriendelijkere manier op te schalen. De smaak van dit vlees werd door proevers bestempeld als “heel normaal”.

Ik zie meer van dit soort ontwikkelingen die wijzen op een veelbelovende toekomst voor de cellulaire landbouw. Zo heeft Nederland als eerste EU-land een commissie ingesteld om het proeven van kweekvlees te evalueren. Ook investeert het Nationaal Groeifonds in de Nederlandse infrastructuur voor cellulaire landbouw, gericht op zowel fundamenteel onderzoek als opschaling naar commercieel niveau. Al eerder bespraken we hoe single-use technologie toegepast kan worden in de cellulaire agricultuur. Ik vertel je ook over de voordelen van single-use assemblies op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, opschaalbaarheid en compliance.

Kan duurzaam kweekvlees nóg duurzamer?

Single-use systemen verschillen van traditionele RVS systemen qua milieubelasting. De meest milieuvriendelijke keuze hangt af van het proces. Single-use systemen kosten minder energie en water om te fabriceren dan RVS systemen, maar er moeten meerdere single-use assemblies worden gefabriceerd per RVS systeem. Doordat single-use assemblies geschikt zijn om met kleinere batches om te gaan kun je wel preciezer afstellen hoeveel systemen geproduceerd hoeven te worden dan bij het gebruik van RVS systemen. De productie van single-use technologie genereert wel veel plastic afval. Steeds vaker zie ik initiatieven om dit afval te recyclen, zoals de Hitma retour- en recycleservice.

RVS systemen hebben een veel langere levensduur dan single-use systemen, maar moeten regelmatig schoongemaakt (CIP) en gesteriliseerd (SIP) worden, waarbij veel water en energie wordt verbruikt. Al in 2009 bleek uit onderzoek (Rawlings & Pora) dat het energieverbruik van multiple-use systemen gemiddeld 50% hoger was dan bij single-use systemen. Met daarbij komend de opkomst van recycling initiatieven kunnen we stellen dat de CO?-uitstoot van single-use technologie lager ligt. Dit is een belangrijke overweging voor kweekvleesproducenten die door regelgeving gebonden zijn aan bepaalde standaarden maar streven naar de groenste productiemethoden.

Minimaliseer het risico op operationele problemen

Binnen de cellulaire agricultuur wordt gewerkt met bacteriën, gisten, microalgen en schimmels, waardoor een steriel proces essentieel is. Als procesonderdelen, zoals bioreactoren en fermentoren, niet goed worden gereinigd loop je risico op crosscontaminatie met als gevolg economische verliezen. Single-use assemblies worden in een cleanroom geproduceerd en gebruiksklaar geleverd, waardoor menselijke handelingen en het risico op fouten worden geminimaliseerd. Daarbij kan, indien nodig, gekozen worden voor gammabestraling of levering in een autoclaveerzak om de assembly zelf op locatie te autoclaveren.

Bij het zelf assembleren van losse single-use componenten kan onbedoelde blootstelling of handmatige fouten leiden tot contaminatie. Ieder foutje, bijvoorbeeld een verkeerd aangesloten fitting, kan al leiden tot crosscontaminatie. Door single-use assemblies te gebruiken die je per batch vervangt, minimaliseer je het risico op operationele problemen als cross-contaminatie en lekkage.

 

 

 

 



Snel opschalen voor operationele efficiëntie

De cellulaire agricultuur lijkt een veelbelovende en snelgroeiende industrie. Toch kan wetgeving snel roet in het eten gooien. Zo heeft de Italiaanse regering in 2023 de productie en verkoop van kweekvlees verboden. Om mee te kunnen bewegen met de turbulente markt is het belangrijk om snel op te kunnen schalen zonder kostbare downtime. Door single-use assemblies te gebruiken kun je downtime minimaliseren. Ze zijn snel te implementeren en vergen geen uitgebreide schoonmaak of sterilisatie tussen batches. Daardoor zijn ze bij uitstek geschikt om productievolumes snel te verhogen en processen snel aan te passen aan de marktbehoeftes. Herbruikbare roestvrijstalen systemen duren langer om te installeren. Bovendien is de initiële investering bij deze systemen vele malen hoger dan bij single-use systemen, omdat je de hoeveelheid assemblies kunt afstemmen op je productievolume.

Compliance met kweekvleesregelgeving

In de kweekvleesindustrie is er strikte regelgeving die bedrijven verplicht om aan hoge standaarden te voldoen op het gebied van voedselveiligheid, productieprocessen, en productkwaliteit. Deze regels zijn essentieel om de veiligheid van consumenten te waarborgen. Binnen de Europese Unie moeten kweekvleesproducten voldoen aan de strenge Novel Foods-wetgeving, die alle nieuwe voedingsmiddelen beoordeelt op veiligheid en gezondheidsimpact. Deze regelgeving omvat gedetailleerde eisen over de steriele productieomstandigheden, hygiëne en consistentie van het eindproduct. Daarnaast moet je als kweekvleesproducent voldoen aan de Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) regelgeving. Kritische controlepunten (CCPs) moeten geïdentificeerd en opgenomen worden in een kwaliteitshandboek. Hierin geef je ook aan hoe je de CCPs beheerst om het risico op contaminatie of andere veiligheidsrisico’s te minimaliseren.

Single-use assemblies worden door onze partner UltraPure International geassembleerd en verpakt in hun geavanceerde cleanroom. Door deze van tevoren gevalideerde en gammabestraalde, geautoclaveerde of in een schone omgeving geproduceerde assemblies te gebruiken voldoe je aan de strenge regelgeving en bespaar je de tijd die je normaal kwijt bent aan re-validatie van systemen. Bovendien minimaliseer je het risico van menselijke fouten of onvolledige reiniging.

Single-use assemblies kunnen bijdragen aan de duurzaamheid, veiligheid, efficiëntie en compliance van een kweekvleesproces. Wat de meest geschikte assembly is, verschilt per proces. Ben jij benieuwd naar de meest geschikte single-use assembly voor jouw proces? Of heb je vragen over single-use technologie in de cellulaire agricultuur? Neem dan vooral contact met mij op.

Amy van der Heide Product- en applicatiespecialist single-use technologie

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd even mailen of bellen via +31 (0)6 8218 4595.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs