De afgelopen 10 tot 15 jaar is de adoptie van single-use technologie binnen de life sciences-sector in een stroomversnelling gekomen. Waar men aanvankelijk nog sceptisch was of single-use technology ingezet zou kunnen worden voor biofarmaceutische processen, kun je het woordje ‘of’ inmiddels vervangen door ‘hoe’. Dit viel me de afgelopen maanden ook op tijdens grote evenementen voor de biofarmaceutische sector, zoals Disposable Solutions for Biomanufacturing in München, de Interphex in New York en onlangs BioProcess International in Amsterdam.
Slimmer en sneller
Nu het ‘medicijnlandschap’ zo divers is, is er meer behoefte aan efficiëntie om het proces van idee tot eindproduct te versnellen. De biofarmaceutische industrie zet daarom steeds vaker single-use oplossingen in waarmee ze productieprocessen slimmer en sneller maken. Hiervan profiteert niet alleen de farmacie, maar ook de patiënt.
Visie farmaceuten
Over de visie van grote farmaceuten in de Verenigde Staten m.b.t. de toekomst van single-use is een interessant artikel verschenen (Evolve With Flexibility: Advancing Single-Use Technology With Industry Collaboration). Hierin las ik dat Morgan Norris, General Manager Upstream and Cell Culture bij GE Healthcare, van mening is dat single-use biomanufacturing strategieën grotere voordelen aan de biofarmaceutische industrie kunnen bieden dan ooit tevoren.
Uitdagingen overwinnen
In datzelfde artikel stond dat men er bij Merck & Co in de VS van overtuigd is dat een eenmalige productiefaciliteit kostentechnisch gunstiger is dan roestvrij staal, ongeacht de benodigde capaciteit. Jeffrey Johnson, New Technology Lead and Director bij Merck, pleit wel voor meer samenwerking in de farmaceutische sector om uitdagingen te overwinnen.
Capaciteitsuitbreiding
Ook Fujifilm Diosynth Biotechnologies zet in de VS in op groei met behulp van single-use technologie. Waar ze voorheen roestvrijstalen installaties gebruikten voor het ontwikkelen van hun medicijnen, bracht de noodzaak tot capaciteitsuitbreiding hen tot onderzoek naar alternatieven. Roestvrijstaal was te duur en het opzetten van productiesystemen en de bouw van deze systemen nam teveel tijd in beslag.
Daarom onderzocht Fujifilm de mogelijkheden van single-use. Zij realiseerden zich dat ze met single-use technologie de kosten konden terugbrengen en het ontwikkelen van medicijnen konden versnellen. Maar zou het dezelfde kwaliteit bieden als roestvrijstaal als het gaat om celgroei, cellulaire productiviteit en productkwaliteit? Door dit te onderzoeken, heeft Fujifilm veel kennis vergaard en waren ze als early adopter in staat hun capaciteit uit te breiden en vooruit de kijken naar nieuwe ontwikkelingen.
Snel groeiende afzetmarkt
Pfizer (VS) ervaarde de voordelen van single-use technologie toen ze i.v.m. een snel groeiende afzetmarkt in China hun medicijnen daar snel op de markt wilden krijgen. Hierin slaagden ze en bovendien wisten ook zij hun kosten terug te brengen.
Single-use is duurzaam
Naast efficiëntie speelt duurzaamheid natuurlijk ook een belangrijke rol bij de keuze voor single-use technologie. In het afgelopen decennium is de farmaceutische industrie flink onder druk komen te staan, ook als het gaat om het verkleinen van de belasting van het milieu. Met single-use technologie wordt het gebruik van water en reinigingsmiddelen teruggebracht. Dat is natuurlijk sowieso al positief voor het milieu.
Naast efficiëntie speelt duurzaamheid natuurlijk ook een belangrijke rol bij de keuze voor single-use technologie.
Verrassende resultaten
GE Healthcare Life Sciences heeft onderzoek gedaan naar de belasting voor het milieu als je kijkt naar systemen voor eenmalig gebruik versus conventionele productiesystemen. Ze vergeleken bij een onderzoek in de VS de milieu-impact van single-use ten opzichte van roestvrijstaal op 18 punten. De resultaten lijken misschien verrassend: In een productieproces van monoklonale antilichamen bij volumes van 100, 500 en 2.000 liter scoort single-use technologie aanzienlijk beter dan traditioneel roestvrijstaal. Om precies te zijn, single-use scoort in dit onderzoek op alle milieu-impact onderdelen positief.
Energie- en waterbesparing
De uitkomsten van dit soort onderzoeken veranderen het standpunt van de industrie ten opzichte van single-use met betrekking tot duurzaamheid. Het milieuvoordeel van eenmalige technologie in vergelijking met traditionele roestvrijstalen procestechnologie zit ‘m voornamelijk in de aanzienlijk lagere energie- en waterbehoeften door het elimineren van uitgebreide reiniging en sterilisatie tussen elke batchproductie. Ook het terugbrengen van het chemicaliëngebruik speelt een rol.
Open communicatie en betrouwbare partners
Grote farmaceuten realiseren dus goede resultaten met behulp van single-use systemen. Wat de farmaceutische bedrijven in dit artikel in ieder geval gemeen hebben, is dat ze een open communicatie door de hele supply chain belangrijk vinden. En het ontwikkelen van single-use productiesystemen verloopt soepel als je samenwerkt met betrouwbare partners die kennis van zaken hebben.