Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2018-08-06 08:53:00

Wat moet je als farmaceut weten over validatie bij gebruik van single-use systemen?

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Rick Nibte op 6 augustus 2018

Door het inzetten van single-use productiesystemen verandert de manier waarop farmaceuten naar hun validatieproces kijken. Dat komt doordat de complexe toeleveringsketen van de verschillende componenten waaruit single-use systemen bestaan, niet altijd even gestroomlijnd is. Zowel toeleveranciers van single-use systemen als eindgebruikers komen voor validatie-uitdagingen te staan die verschillen van wat we gewend zijn bij het gebruik van vergelijkbare roestvrijstalen productiesystemen. Tel daarbij op de strengere procedures van farmaceutische bedrijven om risico’s rondom de ontwikkeling en productie van medicijnen terug te dringen. Hoe kun je als (bio)farmaceutisch bedrijf aan al deze zaken voldoen? Het antwoord is volgens mij: Door de validatieverantwoordelijkheid te delen met de andere schakels binnen de supply chain.

Waarom moet validatie een gedeelde verantwoordelijkheid zijn?
Farmaceuten staan voor vele uitdagingen als het gaat om het veilig en efficiënt produceren van medicijnen. Ze moeten de kosten zien te drukken in een zeer gereguleerde markt en hebben te maken met veel verschillende partijen die betrokken zijn bij het tot stand brengen van een productielijn.

De trend om af te stappen van roestvrijstalen productiesystemen leidt tot meer verschillende toeleveranciers en extra kritische punten in het proces waar zaken mis zouden kunnen gaan. Laat ik beginnen op componentniveau. Fabrikanten van single-use componenten gebruiken niet allemaal dezelfde grondstoffen. Een deel van die grondstoffen vormt op zichzelf al een individueel component met een geheel eigen toevoerketen.

Dan zijn er nog de bedrijven die single-use assemblies leveren. Soms stellen zij niet alleen de systemen samen, maar produceren ze ook enkele componenten die worden gebruikt in de assemblies. Daarom hebben deze zogenoemde systeemintegrators ook hun eigen toeleveringsketen voor grondstoffen om te beheren en te valideren voordat ze het definitieve single-use systeem assembleren en leveren.

Validatie van productiesystemen was altijd de primaire verantwoordelijkheid van de medicijnfabrikant zelf. Dat model is nu aan het veranderen door gebruik van single-use productiesystemen. Validatie moet nu beginnen op het grondstoffenniveau en vervolgens worden uitgevoerd bij alle productie-, operationele en toeleveringsstappen naar de uiteindelijke assemblage van het single-use systeem. Geneesmiddelenfabrikanten begrijpen hoe ze moeten valideren in hun eigen bedrijf. Maar hoe ziet een omvangrijk valideringsprogramma eruit voor hun componentleveranciers en samenbouwers?

Waar moet je rekening mee houden bij validatie van componenten?
De basisbouwstenen van een single-use assembly zijn de losse componenten. Veel toegepaste single-use componenten zijn connectoren, filters, tubing, klemmen, aansluitpoorten en zakken. Bij deze losse componenten begint het validatieproces om uiteindelijk tot een volledig gevalideerde single-use assembly te komen. Vandaar dat farmaceuten en de bedrijven die de single-use componenten en assemblies samenbouwen tot single-use processystemen intensief moeten samenwerken om tot gedegen kwaliteitscontroles en betrouwbare systemen te komen.

Geneesmiddelenfabrikanten begrijpen hoe ze moeten valideren in hun eigen bedrijf. Maar hoe ziet een omvangrijk valideringsprogramma eruit voor hun componentleveranciers en samenbouwers?

Huidige uitdagingen
Het ontbreken van een standaard aanpak als het om validatie van single-use systemen gaat, is naar mijn mening één van de grootste uitdagingen waar de (bio)farmacie én de fabrikanten en toeleveranciers van single-use technologie voor staan. Ik zie op dit moment in de praktijk de volgende issues bij farmaceutische bedrijven:

  • Het ontbreken van een reproduceerbaar productieproces
  • Het onvermogen om kwaliteit en nauwkeurigheid te meten
  • Inefficiency veroorzaakt door gebrek aan training over de verschillende single-use componenten
  • Inconsistentie tussen verschillende productielocaties
  • Restricties m.b.t. flexibiliteit bij implementatie als gevolg van beperkte interoperabiliteit. Door het ontbreken van standaardisatie kunnen niet alle single-use componenten worden gecombineerd.                

Uniforme procedures
Diverse industriële groepen, zoals de BPSA (Bio-Process Systems Alliance), BPE (Process Engineering Consultants) en BPOG (BioPhorum Operations Group) hebben voorgesteld uniforme procedures en methodes op te stellen, maar de voornaamste uitdaging bestaan nog steeds. Neem de kunststof films die worden gebruikt voor de productie van single-use zakken. Deze zijn momenteel gereguleerd onder USP <661>. Dit is de standaard voor verpakkingen. Een voorgestelde nieuwe norm (USP <665>), specifiek voor polymeren componenten en systemen die worden ingezet in farmaceutische en biofarmaceutische processen, wordt nu onderzocht. Maar er is helaas op dit moment nog geen industriële standaard. Hoe dan ook, naarmate specifieke normen voor single-use technologie verder ontwikkelen, zullen de fabrikanten van single-use componenten steeds meer tot elkaar komen.

Nu zijn er nog veel verschillen tussen leveranciers van single-use technologie. Sommige bedrijven hebben een focus op de behoeften van de biofarmaceutische industrie, terwijl andere  de single-use supply chain van industrieën als uitgangspunt nemen waar andere eisen gelden voor kwaliteitscontrole, documentatie, validatie en reinheid. Toeleveranciers die oorspronkelijk niet aan de farmacie leverden, hebben vaak minder expertise in huis m.b.t. bioprocessing. Dit zorgt soms voor misverstanden over de eisen die worden gesteld aan de system integrator, medicijnfabrikant en regelgevende instanties. Veel toeleveranciers bewegen richting schonere productie- en assemblageprocessen, inclusief productie in cleanrooms, het onder schone omstandigheden samensmelten (molding) van componenten en schone extrusiemogelijkheden voor het spuitgieten.

Behoeften eindgebruikers begrijpen
Componentleveranciers kunnen vele productiestappen verwijderd zijn van de farmaceut die natuurlijk als single-use eindgebruiker de ervaringsdeskundige bij uitstek is. Als er geen directe communicatie is met de procesoperator, is het lastig hun wensen in kaart te brengen. Daarnaast moeten leveranciers van componenten niet alleen de behoeften van eindgebruikers kennen, maar ook die van de bedrijven die met de single-use componenten assemblies samenstellen. Bij Hitma bevindt de assembly-faciliteit met cleanroom zich op dezelfde locatie als het in- en verkoopteam. Dit zorgt voor korte communicatielijnen tussen onze specialisten en de eindgebruiker, maar ook tussen de fabrikanten van de single-use onderdelen en de specialist die in de cleanroom de single-use assemblies voor de klant maakt.

Vanuit onze centrale rol regelen wij voor onze farmaceutische klanten batch records, kwaliteitsdocumenten, traceerbaarheid van de batch en processen rondom het retourneren van single-use producten. Daarnaast helpen we onze assemblage-afdeling te voldoen aan de productie- en ketenbeheerspecificaties.

Kortom, door de validatieverantwoordelijkheden met elkaar binnen de gehele supply chain te delen, komen fabrikanten, distributeurs, assemblage-partners en de farmaceutische industrie tot een 100% gevalideerd single-use productieproces.

Rick Nibte Specialist Single-use

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs