Op de website van BBC News las ik over het tekort aan single use-bioreactoren en dat dit de productie van COVID-19-vaccins beperkt. Om dit, en andere bottlenecks, op te lossen, is er o.a. een online marktplaats gelanceerd. Zo zouden fabrikanten en leveranciers inzicht krijgen in wat er beschikbaar is en de branche in staat stellen op één plek handel te drijven.
Knelpunten
Een van de meest dringende problemen is het tekort aan de grote, steriele kunststof single use-zakken (bags) die worden gebruikt om vaccincellen in de bioreactoren te kweken. Deze zakken, die tot 2.000 liter kunnen bevatten, worden toegepast in het productieproces van alle vier de vaccins (Moderna, BioNTech/Pfizer, AstraZenica en Janssen). Naast de big bags, zijn er ook problemen met de beschikbaarheid van filters en tubing die worden verwerkt in de single use-assemblages. Ook het tekort aan goed opgeleide medewerkers in de farmaceutische industrie is één van de kritische factoren.
11 miljard vaccins
Eind 2021 moeten er zo’n 11 miljard vaccindoses beschikbaar zijn. Dit vraagt om een enorme toename aan productiecapaciteit. De farmaceutische industrie zegt dat ze alleen aan deze verplichtingen kunnen voldoen als de huidige tekorten aan materialen en medewerkers worden aangepakt. En daarom is een wereldwijde taskforce opgericht. Deze taskforce heeft o.a. de Covax Marketplace gelanceerd.
Covax Marketplace
Aan het begin van de coronacrisis werd de Acces to Covid-19 Tools Accelerator in het leven geroepen, een wereldwijde samenwerking tussen onder andere overheden, gezondheidsorganisaties, wetenschappers en fabrikanten. De samenwerking was erop gericht zo snel mogelijk materialen te ontwikkelen om het virus te bestrijden. Binnen deze samenwerking is Covax het platform waar vaccinonderzoek, -ontwikkeling, -productie en prijsonderhandelingen samenkomen. Covax helpt ongebruikte materialen en overtollige voorraden te matchen met bedrijven die ze nodig hebben. Op de langere termijn streeft de taskforce naar het opbouwen van productiecapaciteit over de hele wereld, vooral in lage- en middeninkomenslanden. De vaccins die via Covax beschikbaar komen worden eerlijk verdeeld tussen de deelnemende landen.
De marktplaats lijkt me een goede oplossing om de druk een beetje van de ketel te halen en de vaccinproductie niet in gevaar te brengen. En duurzaam ook. Door de lange levertijden houden bedrijven extra single use-materialen op voorraad die lang niet altijd voor de uiterste houdbaarheidsdatum worden gebruikt. Het is zonde als deze componenten, vervaardigd uit kostbare grondstoffen en met een zekere ecologische voetafdruk, niet worden ingezet maar als afval worden verbrand.
Verspilling tegengaan
De coronapandemie heeft ons laten inzien dat het de hoogste tijd is om de productieketen van single use-componenten en -systemen onder controle te krijgen. Maar we moeten ook verspilling terugdringen en recycling van single use-materiaal van de grond krijgen. In deze tijd van grondstoffenschaarste en klimaatcrisis is het onverantwoord om de productie van vaccins op te schroeven zonder je druk te maken over de impact hiervan op de wereld. Uit ons eigen onderzoek blijkt dat de farmaceutische industrie er positief tegenover staat om hoogwaardig plastic afval (al dan niet gebruikt) niet langer te verbranden, maar een tweede leven te geven.
Help mee aan ons onderzoek!
Hitma wil concrete stappen zetten. We richten ons hiervoor in eerste instantie op het single-use materiaal dat ongebruikt wordt weggegooid omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. We zijn zeer benieuwd naar de mening van de farmaceutische industrie in Nederland en België over onze circulariteitsplannen en hebben daarom een korte *enquête opgesteld. Wil je jouw mening met ons delen? Beantwoord dan via deze link onze 5 vragen. Uiteraard behandelen we jouw gegevens vertrouwelijk.
* Direct naar de enquête over hergebruik ongebruikt single-use materiaal in de farmaceutische industrie -> https://www.hitma-singleuse.nl/enquete-single-use-circulair.