Volledig Hitma-assortiment
Hitma Single Use
2024-10-15 13:30:00

Single-use Event 2024: Innovatieve oplossingen voor steriliteit en duurzaamheid

Gemiddelde leestijd 3,5 minuut Door Liesbeth Gebuijs op 15 oktober 2024

Op 10 september 2024 was het Single-use Event in CORPUS Leiden. Dit jaarlijkse event is hét netwerkevent voor iedereen in de bioprocessing, biotechnologie en/of biofarma industrieën. De exposanten en lezingen stonden dit jaar in het teken van ‘mastering and improving bioprocessing.’ Leveranciers presenteerden hun assortiment, van bestaande producten tot nieuwe innovaties. Dit jaar was Hitma aanwezig met twee stands en een aantal collega’s liepen rond op de beurs om de industrie beter te leren kennen. Ik heb hun inzichten gecombineerd in een terugblikkende blog.

De beurs is een goede gelegenheid om relaties in het echt te ontmoeten en informatie uit te wisselen. Veel grote (bio)farmaceutische bedrijven uit Nederland en België waren aanwezig op de beurs en onze specialisten hebben dan ook met een veel van hen gesproken over hun specifieke problemen en gekeken of wij hier oplossingen voor kunnen bieden.

Single-use assemblies trokken de aandacht

Onze single-use assemblies stonden op onze stands in de spotlight en trokken bij menig bezoeker de aandacht. Deze kant-en-klare single-use systemen zijn namelijk de meest betrouwbare oplossing voor vloeistoftransport. Ook zijn ze efficiënter en veiliger dan zelf losse componenten aansluiten. Zeker door de overmolded verbindingen van assemblies minimaliseer je het risico op contaminatie en reduceer je lekken en turbulentie in de flow. Op onze stand was ook een touchscreen display aanwezig waarop een interactieve proces flow te zien was. Bezoekers konden door de proces flow heen ‘tikken’ om onze assemblies voor iedere stap van het proces te bekijken. Wij bieden diverse soorten assemblies aan voor elke stap in het (bio)farmaceutische proces. We leveren de assemblies in samenwerking met verschillende leveranciers, met name onze partner UltraPure International die ons ook ondersteunde op onze stands tijdens het Single-use Event.

Innovaties op het gebied van steriliteit

De lezingen dit jaar behandelden innovaties op het gebied van kweekvlees, vriestechnologie, en upstream processing (USP) en downstream processing (DSP), maar de nadruk bij diverse lezingen lag op steriliteit en duurzaamheid. Twee lezingen gingen over de kansen en uitdagingen van single-use systemen in PUPSIT (pre-use, post-sterilization integrity testing). Hierin werd behandeld hoe deze systemen kunnen bijdragen aan de steriliteit van een proces en het voorkomen van contaminatie. Een goed ontworpen single-use assembly werd benoemd als goede oplossing om de uitdagingen omtrent PUPSIT te overwinnen. Daarnaast werd het voldoen aan Annex 1 besproken, met de nadruk op bioburden en steriliteitsclaims van het filter en upstream en downstream hiervan.

Hot topic: duurzaamheid

Een ander veel voorkomend onderwerp was duurzaamheid. Ook wij hadden hierover nagedacht en onze stands bestonden daarom uit o.a. twee kartonnen balies. De balies zijn gemaakt van 80% gerecycled karton en herbruikbaar en makkelijk afbreekbaar als we ze niet meer kunnen gebruiken. Er waren ook diverse lezingen op dit gebied. De Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek (TNO) besprak de hoeveelheid plastic afval die we bij het gebruik van single-use producten of verpakkingen genereren en welke stappen richting recycling er al worden genomen. Hiervoor is het wel noodzakelijk om samen te werken op Europees niveau, iets wat de organisatie momenteel opzet. Ook werden innovatieve oplossingen gepresenteerd om meer te doen met minder gebruik van materialen of water.

Het was kortom weer een interessante beurs, zowel op sociaal vlak als in uitbreiding van kennis. We kijken uit naar volgend jaar! Wil jij meer informatie over single-use oplossingen voor jouw specifieke proces? Neem dan contact met ons op.

Liesbeth Gebuijs

Leer mij kennen via mijn persoonlijke pagina. Voor vragen over dit onderwerp mag je mij altijd mailen.

Vond je dit interessant lees hier dan mijn andere blogartikelen.

Gerelateerde blogs